Huis > Nieuws > Inhoud

Verschil tussen porselein en keramiek

May 05, 2018Porselein en keramische tegels maken deel uit van de grotere categorie tegels die in het algemeen keramiek kan worden genoemd. Voor moderne tegeldetails is het meer een kwestie van omgekeerde naamgeving, waarbij fabrikanten tegels nemen die bepaalde eigenschappen hebben en ze dan de keramische of porselein-titels toekennen.

Keramiek en porselein zijn anders samengesteld en gedragen zich dienovereenkomstig tijdens de installatie, maar met slechts kleine verschillen. Het belangrijkste verschil is dat porseleinen tegels ondoordringbaarder zijn dan keramische tegels en dus onderhevig zijn aan grotere infiltratie van water. Volgens de branchegroep die beslist of een tegel porselein of keramiek is, komt alles neer op dat ene probleem: voldoen aan een reeks criteria voor waterabsorptie. Een andere normgroep, deze onafhankelijk van de tegelindustrie, duwt zelfs de definitie verder door te stellen dat porselein dicht, ondoordringbaar, fijnkorrelig en glad is, naast dezelfde criteria voor waterabsorptie.


Porselein heeft een laag waterabsorptiegehalte. Keramische tegels hebben een waterabsorptiesnelheid van 0,5 procent of minder, zoals gedefinieerd in sectie C373 van American Society for Testing and Materials (ASTM). Eerst wordt gebakken tegel gewogen. Daarna wordt het vijf uur gekookt en 24 uur in water gelaten. Vervolgens wordt het opnieuw gewogen. Als de tegel minder dan de helft van een procent meer weegt als gevolg van water dat in het oppervlak absorbeert, wordt het als porselein beschouwd.

Porseleinen tegels worden vaak geëxtrudeerd; heeft minder onzuiverheden dan keramiek; wordt vaak gerectificeerd; en bevat vaak meer kaolien dan keramiek. Het wordt gevormd door kwarts, klei en veldspaat dat wordt gebakken bij temperaturen van 1200 tot 1400 graden C. Maar omdat dat ook veel keramiek definieert, is het verschil weer dat porselein die 0,5 procent of minder waterabsorptiesnelheid heeft.